یبوست چیست؟ علل، علائم و روش های درمان آن
Wiki Article
یبوست چیست؟
یبوست (constipation) یکی از مشکلات شایع دستگاه گوارش است که در آن حرکت روده سختتر میشود و گاهی ممکن است یک بیماری گوارشی باعث آن شود.همانطور که می دانیم روند گوارش در بدن از دهان شروع و به روده بزرگ ختم می شود. دستگاه گوارش مسئول هضم و جذب غذاست .اگر مواد هضم شده مدت زمان بیشتری در روده بزرگ بمانند ، به دلیل بازجذب آب، مدفوع سفتتر میشود. احساس نیاز به دفع در افراد متفاوت است اما اگر بیش از 3 روز دفع مدفوع نداشته باشید، یبوست محسوب میشود.
یبوست مزمن چیست؟
یبوست ممکن است گذرا باشد که بسیار هم شایع است ولی ممکن است بطور مزمن و همیشگی باشد.این شکل یبوست در زندگی روزمره اشکالاتی ایجاد می کند و مخل روال عادی فعالیت ها می شود یبوست مزمن در افراد مبتلا موجب فشار خیلی زیاد هنگام اجابت مزاج است. برای درمان یبوست مزمن باید علت معلوم شود با این حال، در برخی موارد، علت آن ناشناخته می ماند.
علائم یبوست چیست؟
علائم یبوست در کلیه افراد به طور کلی مشابه است اگر شما دچار یبوست هستید، ممکن است علائم زیر را داشته باشید:
- احساس نیاز کم به تخلیه روده
- دفع سخت همراه با فشار مدفوع
- فرم سخت و کوچک مدفوع
- احساس عدم تخلیه کامل روده
- کم اشتهایی
- ابتلا به عفونت روده ای و یبوست
- متورم شدن شکم
- احساس انسداد در راستروده و رودهها
- سستی و بی حوصلگی
- ناتوانی در کنترل ادرار
- نشانه های کم کاری روده
همچنین ممکن است احساس کنید که برای تخلیه روده ،احتیاج به فشار دادن روی شکم یا استفاده از انگشتان برای اجابت مزاج دارید.
علل یبوست چیست؟
ابتلای به یبوست برای همه افراد پیش می آید، اما خطر یبوست در زنان، در افراد بالای 65 سال، در افرادی که شرایط اقتصادی نامطمئن دارند و در نژادهای غیر اروپایی بیشتر است. برخی از دلایل عبارتند از:
- تغییر در رژیم غذایی یا فعالیت
- آب و فیبر ناکافی در رژیم غذایی
- خوردن زیاد لبنیات
- عدم تحرک و فعالیت بدنی مانند ورزش
- خودداری کردن از مدفوع کردن
- اضطراب و نگرانی
- کم کاری روده
- استفاده بیش از حد از مسهل
- مصرف بعضی داروها به ویژه داروهای ضد درد مانند مواد مخدر، داروهای ضد افسردگی، قرص آهن و داروهای ضد اسید (آنتی اسیدها) که دارای کلسیم یا آلومینیوم هستند.
- بد غذا خوردن
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- حاملگی
- اختلالات عصب گوارشی
- بیماریهای انسدادی
- بیماری سلیاک (آسیب پرزهای روده ی باریک)
- پولیپ روده
- سرطان روده
- بیماری پارکینسون یا مولتیپل اسکلروزیس(ام اس)
- هیپو تیروئید ی
- دیابت
- سکته قلبی
- شقاق اطراف مقعد
- انسداد در روده
- سفتی روده بزرگ
- سرطان رکتوم و مقعد
- آسیب به اعصاب مربوط به عملکرد بدن
- بیماری پارکینسون
- ضربه به نخاع
- ضعف عضلات کف لگن
- دیابت
- پرکاری غده پاراتیروئید
علت یبوست در زنان چیست؟
یبوست در زنان بیشتر از مردان دیده می شود خطر ابتلا به این عارضه به ویژه در دوره های خاصی مانند بارداری، روزهای قبل از قاعدگی و یائسگی زیاد است. شاید این به دلیل تأثیر هورمون های زنانه بر سیستم گوارش باشد. دلیل دیگر این است که حرکات روده ای زنان از مردان کندتر است .
علت یبوست در بارداری چیست؟
در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمون پروژسترون، عضلات شکم شل می شوند. در نتیجه غذا و مواد زائد به آرامی در دستگاه گوارش حرکت می کنند. گاهی اوقات با مصرف قرص آهن این مشکل کمی مرتفع می شود. زنان باردار باید در طول روز مقدار زیادی آب بنوشند.
Common causes of constipation during pregnancy include hormonal changes, medicine and supplement use, and not getting enough fibre in your diet. You can help prevent or manage constipation by increasing the amount of fibre and water in your diet and maintaining good toileting habits.
علل شایع یبوست در دوران بارداری شامل تغییرات هورمونی، مصرف دارو و مکملها و عدم دریافت فیبر کافی در رژیم غذایی است. شما میتوانید با افزایش مقدار فیبر و آب در رژیم غذایی خود و حفظ عادات خوب توالت، از یبوست پیشگیری یا آن را مدیریت کنید.
pregnancybirthbaby
علت یبوست نوزاد چیست؟
گاهی اوقات این وضعیت به دلیل رژیم غذایی نامناسب یا ورزش ناکافی ایجاد می شود. اما زمانی که شدید باشد، معمولاً نشانه یک بیماری یا عارضه جانبی مصرف برخی داروها است. برخی از مسکن های قوی حاوی کدئین باعث این افزایش می شوند. همچنین مشکلات ناشی از مصرف برخی داروها مانند: ایبوپروفن، ناپروکسن، داروهای ضد افسردگی، قرص آهن، داروهای ضد تهوع و آنتی هیستامین ها می باشد.
بیماری ها و شرایط پزشکی مانند کم کاری تیروئید، دیابت، سندرم روده تحریک پذیر، سرطان روده بزرگ، بیماری پارکینسون و سکته مغزی می توانند باعث یبوست شدید شوند.
علت انسداد روده چیست و برای بزرگسالان چقدر طول می کشد؟
اشکال در عملکرد عصب واگ یکی از علل بسیار مهم سوء هاضمه است. وظیفه عصب واگ کنترل عملکرد عضلات معده و روده کوچک است. آسیب رسیدن به عصب واگ یا اختلال عملکردی باعث غیر طبیعی شدن حرکات عضلات معده و روده کوچک شده و حرکت غذا در روده ها به کندی انجام می گیرد یا حتی با توقف مواجه می شود.
روش تشخیص ارتباط یبوست با دیگر بیماری ها چیست؟
یبوست با دیگر علائم بیماری ممکن است نشانههای بیماریهای جدی باشد. در این قسمت بررسی می شود که اگر به همراه یبوست خون در مدفوع وجود داشته باشد یا با درد معده و شکم ظاهر شود، چه عللی دارد .
یبوست به همراه شکم درد نشانه چیست؟
برخی مواقع یبوست با درد شکم همراه است و نگران کننده می شود.بطور عادی دل دردهای خفیف زمان اجابت مزاج یا تجمع گاز در معده پیش می آید اما اگر شدید باشد و مدت زمان چند روز طول تداوم داشته باشد حتما به پزشک مراجعه کنید ممکن است علت بروز این دو علامت بیماری هایی مانند بیماری التهابی روده، سندروم روده تحریکپذیر، کمکاری تیروئید، اضطراب یا دیابت باشد.
یبوست به همراه معده درد نشانه چیست؟
گاهی اختلالات گوارشی میتواند منجر به ظهور علائمی همچون خشکی مزاج، درد معده، درد شکم و کاهش اشتها کند. عموما افرادی که با یبوست شدید روبرو هستند، احساس پری در معده خود دارند و گاهی دردی نیز تجربه میکنند. برخی از بیماریها مانند سندروم روده تحریکپذیر میتواند باعث شدن این علائم شود. گاهی اضطراب یا بارداری نیز میتوانند این دو عارضه را ایجاد کنند.
یبوست در بیماری کرونا
ویروس کرونا بیشتر بر روی دستگاه تنفس تأثیر میگذارد. اما بعضی از افراد این بیماری را به عنوان علایم زودرس کرونا گزارش دادهاند. این ویروس ممکن است در دستگاه گوارش نیز مشکلاتی ایجاد کند و علاوه بر یبوست، علائمی همچون تهوع و درد شکم را ایجاد کند. همچنین برخی از داروهای استفاده شده برای درمان کرونا میتوانند باعث بروز یبوست شوند.
COVID may not directly cause constipation. Still, you might have an increased risk of dehydration, a common cause of constipation, if you have a fever. Other causes of constipation include a lack of physical activity and low fiber intake.
کووید ممکن است مستقیماً باعث یبوست نشود. با این حال، اگر تب دارید، ممکن است خطر کم آبی بدن، یکی از دلایل رایج یبوست، افزایش یابد. از دیگر دلایل یبوست می توان به کمبود فعالیت بدنی و مصرف کم فیبر اشاره کرد.
health
آیا یبوست باعث بواسیر میشود؟
یبوست منجر به ایجاد بواسیر میشود؟ به عبارت دیگر، آیا یبوست میتواند باعث بروز بواسیر یا هموروئید شود؟ این وضعیت باعث فشار زیاد و نیاز به زور زدن برای اجابت مدفوع میشود. زور زدن برای مدت زمان طولانی ممکن است بواسیر یا هموروئید را ایجاد کند.
یبوست شدید همراه با خونریزی از مقعد نشانه چیست؟
خونریزی از مقعد یک نشانه جدی است که نیازمند توجه ویژه است. گاهی بواسیر یا هموروئید ممکن است عامل اصلی خونریزی باشند، چرا که فشار برای اجابت مدفوع باعث خونریزی آنها میشود. با این حال، در برخی موارد میتواند نشانه مشکلات جدیتری doctor-yab.ir مانند سرطان روده باشد که بایستی آزمایشات تکمیلی انجام گیرد.
آیا یبوست میتواند یکی از علائم سندروم روده تحریکپذیر باشد؟
این بیماری ممکن است باعث ایجاد مشکلات گوارشی مانند خشکی مزاج، اسهال مزمن و نفخ شکم شود. درمان این بیماری عموما از طریق تغییرات در رژیم غذایی و شیوه زندگی انجام میشود.
چگونه یبوست را درمان کنیم؟
برای پیشگیری و درمان یبوست و پاکسازی روده روشهای مختلفی وجود دارد. ابتدا باید روشهای خانگی را امتحان کنید.غذاهای حاوی فیبر را کم کم به رژیم غذایی خود اضافه کنید فیبرها در آب نامحلول هستند و به حرکات روده کمک می کنند بسیاری از غذاها ملینهای طبیعی و خوبی هستند که به حرکت مواد زائد در روده کمک میکنند درصورتیکه با روشهای معمولی خشکی مزاج برطرف نشد، استفاده از دارو توصیه میشود.
درمان یبوست شدید:
متاسفانه، در برخی مواقع ممکن است یبوست به گونهای شدید شود که برای بیمار آزاردهنده باشد. با وجود شدت یبوست و عوارضی که ممکن است باعث ناراحتی برای بیمار شود، این وضعیت ممکن است بسیار خطرناک باشد.
بنابراین، لازم است سریعاً به درمان یبوست پرداخته شود. مهم است که به علائم یبوست توجه شود و اقدامات درمانی مناسب انجام شود. یبوست شدید معمولاً زمانی پیش میآید که به مشکلات اولیه آن توجه نشود و اقدامات مناسب برای درمان آن انجام نشود. در این صورت، یبوست شدید پیشرفت میکند و ممکن است یک مشکل درمانی شده و با راهحلهای موجود قابل کنترل نباشد. بنابراین، در صورت مواجهه با یبوست شدید، به متخصص گوارش مراجعه کنید.
نکات زیر میتوانند به بهبود علائم یبوست شدید کمک کنند و یا باعث دفع شوند:
- سعی کنید غذاهای سرشار از فیبر را بیشتر مصرف کنید .
- از کم خوردن غذا پرهیز کنید. غذا خوردن یکی از بهترین درمانها برای یبوست است زیرا با خوردن غذا نیاز به دفع بیشتر می شود . هرچند که ممکن است احساس دل درد و ناخوشی بکنید اما خوردن به شما کمک میکند.
- آب کافی بنوشید. آب به روند گوارش کمک می کند.
- می توانید از لوبریکانت برای روان شدن ناحیه مقعد خود استفاده کنید.
- میتوانید ملینهای بدون نیاز به نسخه مانند قرص دینه و یا سیلاکس از داروخانه تهیه کنید
درمان خانگی یبوست
برای یبوست چی خوبه؟ برای درمان این عارضه در خانه، مراحل زیر را انجام دهید:
- جهت پیشگیری از ابتلا به یبوست، دو تا چهار لیوان آب بیشتر از نیاز روزانه بنوشید ، مگر اینکه پزشک به دلایلی مصرف مایعات را برای شما محدود کرده باشد. نوشیدن مایعات گرم هنگام صبح هم توصیه می شود.
- رژیم غذایی خود را با افزودن میوهها و سبزیجات متعادل و سرشار از فیبر کنید. منابع خوب فیبردار عبارتند از میوهها، سبزیجات، حبوبات و نان و غلات کامل (به ویژه سبوس) آلو بخارا و غلات سبوس دار
- مصرف کافئین را حذف کنید زیرا باعث کاهش آب بدن میشود.
- مصرف شیر ومحصولات لبنی را کم کنید.
- روزی حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید حرکات بدنی می توانند حرکات روده را نیز افزایش دهند.
- زمانی که نیاز به تخلیه روده را احساس کردید، آن را به تأخیر نیندازید و هر چه زودتر اقدام کنید. کوشش کنید بازه زمانی ویژهای را در شبانهروز برای این کار اختصاص دهید، مثلاً 15 تا 45 دقیقه پس از صرف صبحانه (خوردن خوراک،روده را تحریک می کند).
- مصرف خوراکیهای کم فیبر را کم کنید. مانند گوشت، شیر، پنیر و فرآوردههای پردازششده.
- در این حالت، استفاده از توالت فرنگی کار را سخت تر می کند. در این مواقع می توانید از یک زیرپایی استفاده کنید تا زانوان شما بالاتر قرار گیرند.